In de jaren 20 van de vorige eeuw ontdekte arts, fysioloog en Nobelprijswinnaar Otto Warburg de primaire oorzaak van onze welvaarts-ziekten. Zijn onderzoek wees uit dat een zuurstoftekort van 35% de primaire oorzaak is van kanker. 

Natuurlijk zijn er vele andere secundaire oorzaken die kanker in de hand werken, zoals asbest, straling, roken, stress en de voeding (of vulling) die we eten. Andere percentages aan tekorten in de zuurstof van de cellen kunnen leiden tot andere welvaartsziekten. 

Volgens Warburg zijn hartaanvallen, spierziekten en dergelijke, allemaal een gevolg van een tekort aan zuurstof in de cellen. Gezonde cellen krijgen hun energie door zuurstof te gebruiken in een proces dat respiratie of celademhaling wordt genoemd. Wanneer een cel niet voldoende zuurstof tot zich kan nemen kunnen er diverse ziekten optreden.

Volgens Warburg is een van de redenen van zuurstoftekort in de cellen, dat het lichaam te weinig ‘goede vetten’ krijgt. Dat wat men tegenwoordig vooral binnenkrijgt bevat geraffineerde, dus bewerkte vetten, oftewel zogenoemde transvetten. Deze transvetten zijn de oorzaak dat er onvoldoende  zuurstof naar onze cellen kan worden getransporteerd, met alle gevolgen van dien.

Het ironische is dat ons vanaf het midden van de vorige eeuw wordt voorgehouden dat we minder vet moeten eten en bijvoorbeeld geen roomboter moeten gebruiken en dat je zeker geen reuzel moet gebruiken om je vlees in te bakken, maar margarine. Echter, dat is nu juist zwaar bewerkt en bevat dus veel transvetten.