Er schuilen 7 godinnen in iedere vrouw. Ze zijn niet allemaal even sterk aanwezig. Soms heb je de kracht nodig van een godin die niet zo sterk aanwezig is. Wees je bewust van die krachten en roep die godin in je op.

Deze heerlijke balsem is gemaakt van sheabutter, luchtig geklopt met jojoba. De balsem bevat een getrommelde edelsteen en een mélange van etherische oliën die met zorg zijn geselecteerd om te helpen de godin in je te activeren.

Gebruik de Godinnenbalsem als heerlijke bodylotion na het bad, als haarmasker of om ruwe handen en voeten heerlijk zacht te maken of voeg een lepeltje toe aan het badwater.

Bij aanschaf van een pot godinnenbalsem krijg je een verzilverde spiraalhanger kado waarin je de steen kunt dragen.

 

Alle 7 godinnen op een rijtje

Aphrodite

Godin van de liefde en de schoonheid, creatieve vrouw en minnares

Aphrodite was de mooiste van alle godinnen. De Grieken gebruikten vooral het woord “gouden” om haar te omschrijven, wat voor hen “mooi” of “schitterend” betekent. Aphrodite was vrij in haar partnerkeuze. Ze had liefdesaffaires met Olympische goden en sterfelijke mannen. 

Het archetype Aphrodite staat voor het plezier dat vrouwen beleven aan liefde, schoonheid, seksualiteit en sensualiteit. Als Aphrodite de belangrijkste godin is in een vrouw, wordt ze gemakkelijk verliefd. Ze heeft een sensuele uitstraling waardoor anderen tot haar worden aangetrokken. Ze zet vrouwen er ook toe aan om creatief te zijn en zich voort te planten.
Aphrodite kan door haar invloed geweldige veranderingen veroorzaken. Ze bevordert het hele proces van aantrekking, vereniging, bevruchting, groei en het ontstaan van nieuw leven. Als dit op lichamelijk niveau tussen man en vrouw plaatsvindt, leidt dit tot de geboorte van een kind. Maar ook alle creatieve processen bestaan uit een opeenvolging van vergelijkbare fasen: aantrekking, vereniging, bevruchting, ontwikkeling en het ontstaan van een nieuwe schepping. Dit proces kan een volledig abstract karakter hebben zoals bij een geïnspireerde combinatie van twee ideeën, die uiteindelijk een nieuwe theorie doet ontstaan.
Zoals een vrouw onder invloed van Aphrodite de ene liefdesverhouding na de andere kan hebben, zo kan ze door deze archetypische godin ook gestimuleerd worden tot een opeenvolging van intense creatieve bezigheden. Aphrodite kan geactiveerd worden door meer aandacht te besteden aan zintuiglijke waarneming en het hier-en-nu. Ze kan in zich het vermogen ontwikkelen om volledig op te gaan in een visuele, auditieve of kinesthetische ervaring.
Ingr.: Sheabutter, jojoba, mirre, ylang ylang, bergamot.
Edelsteen: rozenkwarts.
 

Artemis

Godin van de jacht en de maan, concurrente en zuster

Artemis is de dochter van Zeus en Leto en tweelingzus van Apollo. Ze is de eerstgeborene en hielp haar moeder met de bevalling van Apollo. Ze is de enige Godin die haar moeder regelmatig heeft geholpen als ze in nood was.
Ze vroeg aan haar vader een pijl en boog, eeuwige kuisheid, hinden om haar te helpen, een meute jachthonden, bergen en wouden die alleen voor haar zouden zijn en een kort tuniek om in te kunnen hardlopen. Ze koos haar eigen weg en was naast een uitstekend boogschutter die haar doel altijd bereikte iemand die snel en krachtig optrad als anderen haar hulp in riepen. Als godin van de maan hield ze ervan om ’s nachts bij het licht van de maan of van fakkels door de wildernis te zwerven.
Ze was als maagdelijke godin niet bevattelijk voor verliefdheid. Ze vertegenwoordigt een vrouw met een gevoel van heelheid, zelfverzekerdheid en onafhankelijkheid. Haar gevoel van eigenwaarde staat los van al dan niet getrouwd zijn, het is gebaseerd op wie ze is en wat ze doet.
Een Artemis-vrouw heeft een natuurlijk vermogen om zich te concentreren op wat ze belangrijk vindt en zich niet te laten afleiden door behoeften van anderen of door concurrentie. Artemis-vrouwen bereiken hun zelfgekozen doel door het kunnen concentreren op het doel en het overwinnen van hindernissen of problemen. 
Artemis kan geactiveerd worden door avontuurlijke vakanties in de vrije natuur . Vrouwen die Artemis volgen en de wildernis intrekken, ontdekken in zichzelf vaak een toegenomen neiging tot reflectie. Ze dromen vaker dan anders en ze bekijken hun innerlijk en hun droomsymbolen als het ware ‘bij maanlicht’, terwijl de concrete werkelijkheid beter bij helder daglicht kan worden waargenomen.
Ingr.: Sheabutter, jojoba, petit-grain, wierook, bergamot, koriander.
Edelsteen: botswana agaath.
 

Athena

Godin van de wijsheid en het handwerk, stratege en de dochter van haar vader

Athena was net als Artemis een maagdelijke godin, die ongehuwd en kuis bleef. Bij de strategische en ambachtelijke vaardigheden waarmee Athena geassocieerd wordt, worden er eerst plannen gemaakt, die daarna uitgevoerd moeten worden. Het zijn activiteiten waarvoor doelgericht gedacht moet worden. Strategie, uitvoerbaarheid, bruikbaarheid en tastbare resultaten zijn kenmerken voor haar soort wijsheid. Ze past bij de stad en wil de wildernis temmen en onderwerpen.

Als godin van de wijsheid stond ze bekend om haar winnende strategieën en praktische oplossingen. Bij het archetype Athena hoort, helder denken, het hoofd koel houden in een emotionele situatie, en midden in een conflict een goede tactiek bedenken.
In tegenstelling tot Hestia en Artemis zoekt Athena juist wel de mannen op. Ze kan een metgezellin, collega of vertrouwelinge worden van een man zonder erotische gevoelens of emotionele banden te ontwikkelen.
Een Athena-vrouw kiest meestal zelf haar man uit, door niet met mannen uit te gaan of samen te werken die in haar ogen niet succesvol of veelbelovend zijn. Ze benadert een man vaak zo subtiel en strategisch dat hij denkt dat hij haar heeft uitgekozen.

Athena kan geactiveerd worden door een studie. Door bezigheden als het leren van objectieve feiten, scherp nadenken en examens voorbereiden en afleggen, wordt Athena in een vrouw opgeroepen.
Een vrouw kan de Athena in zichzelf uitnodigen om advies te geven, als ze scherp moet nadenken in een emotionele situatie of als ze in haar beroep moet concurreren. 
Ingr.: Sheabutter, jojoba, patchouli, ylang ylang, citroen, eucalyptus.
Edelsteen: hematiet.
 

Demeter

Godin van het graan, verzorgster en moeder

Demeter is het moederlijke archetype. Ze vertegenwoordigt het moederinstinct dat in een vrouw bevredigd kan worden doordat ze zwanger wordt of op lichamelijk, geestelijk of spiritueel gebied voor anderen kan zorgen. Dit verzorgende aspect kan tot uiting komen in het werk als bijvoorbeeld lerares, verpleegster of arts of in elke relatie waarin ze zorgzaam kan zijn. Het voeden van anderen is voor een Demeter-vrouw ook erg bevredigend. Ze kookt graag voor haar gezin en haar gasten. Een ander kenmerk van Demeter is de moederlijke volharding. Als het om het welzijn van haar kinderen gaat geeft ze nooit op. Vrijgevigheid is ook een duidelijk kenmerk van Demetervrouwen. Sommigen zorgen heel vanzelfsprekend voor het eten en het lichamelijk welzijn van hun medemensen, anderen geven emotionele en psychische steun, weer anderen helpen hun medemensen spiritueel.

Vrouwen die er serieus over denken om een kind te nemen, zijn onbewust bezig het Demeter-archetype te activeren. Het is ook mogelijk dat een vrouw zich moederlijk wil gaan gedragen tegenover een bepaald kind of graag wil dat een kind van haar houdt.

Een Demetervrouw is in de eerste plaats moederlijk, in haar relaties met andere mensen is ze zorgzaam, vrijgevig en behulpzaam. Ze is degelijk en betrouwbaar, en staat ‘met beide benen op de grond’, terwijl ze met een mengeling van nuchterheid en warmte doet wat er gedaan moet worden.
Een vrouw die zich met Demeter identificeert, gedraagt zich als een moederlijke en vrijgevige godin met een onbeperkt vermogen om voor anderen te zorgen.
Ingr.: Sheabutter, jojoba, lavendel, palmarosa, venkel.
Edelsteen: chalcedoon.

Hera

Godin van het huwelijk,trouwe partner en echtgenote

Hera werd door de Romeinen Juno genoemd en was een statige en mooie vrouw. Ze was de godin van het huwelijk en de vrouw van Zeus. In de Griekse mythologie werd ze enerzijds vereerd als een machtige huwelijksgodin en anderzijds door Homeros afgeschilderd als een twistzieke, wraakzuchtige en jaloerse feeks.

Na de wittebroodsweken, die wel driehonderd jaar geduurd zouden hebben, was Zeus telkens weer ontrouw. De woede die dat opriep bij Hera was niet op haar man gericht maar op de ‘andere’ vrouwen.
Het Hera archetype vertegenwoordigt vooral het verlangen van de vrouw om een echtgenote te zijn. Ze voelt zich gelukkig als haar man aan haar gehecht is. Ze voelt zich echter vaak aangetrokken tot mannen die succesvol en machtig zijn en deze mannen zijn jammer genoeg meer aan hun werk gehecht.

Het Hera-archetype geeft een vrouw het vermogen om een band aan te gaan, trouw te zijn en moeilijkheden samen met haar partner te doorstaan of op te lossen. Sommige vrouwen zouden op latere leeftijd meer op Hera willen lijken. Ze hebben al een aantal relaties gehad of hebben zich meer bezig gehouden met werk en carrière en nemen een bewust besluit om een Hera- echtgenote te zijn. Hera-vrouwen kunnen door hun huwelijk opbloeien. Als haar man een toegewijde Zeus is die van haar houdt, geeft hun huwelijk zin aan haar leven.
Ingr.: sheabutter, jojoba, Bergamot, ylang ylang, sandelhout.
Edelsteen: Rhodochrosiet.

Hestia

Godin van de haard en de tempel, wijze vrouw en ongetrouwde tante

Hestia heeft met de andere maagdelijke godinnen Artemis en Athena gemeen dat ze niemand anders nodig heeft, ze kan zich concentreren op wat ze zelf belangrijk vindt.
Het bewustzijn van Hestia is naar binnen gericht en concentreert zich op haar innerlijke, subjectieve ervaringen.
Onder invloed van Hestia kan een vrouw haar eigen waarden ontdekken door innerlijke concentratie.
Als Hestia aanwezig is wordt huishoudelijk werk iets waarmee in huis, maar ook in zichzelf, orde en harmonie gecreëerd wordt.
Onder invloed van Hestia is een vrouw niet afhankelijk van mensen, resultaten, prestige of macht. Ze voelt zich ‘heel’ zoals ze is.
Een Hestia-vrouw is net als de godin Hestia, rustig en onopvallend, en creëert een warme, vredige en ordelijke sfeer.

Vrouwen kunnen Hestia nodig hebben als ze sterk op anderen gericht zijn, opgaan in allerlei activiteiten en relaties, en er zelfs trots op zijn dat ze geen moment rust hebben.

Een vrouw kan Hestia leren kennen in het rustige alleen zijn en het gevoel van orde waarmee ‘contemplatief het huishouden doen’ gepaard gaat. Een vrouw die Hestia wil activeren moet de tijd nemen en zich op één huishoudelijke taak concentreren en daar in opgaan alsof ze bezig is met een Japanse theeceremonie, waarbij alle gebaren sereen horen te zijn. Alleen dan maakt de eindeloze monoloog van haar geest plaats voor een totale innerlijke stilte. Meditatie activeert en versterkt dit introverte, naar binnen gerichte archetype.
Ingr.: Sheabutter, jojoba, geranium, sandelhout.
Edelsteen: amethyst.

Persephone

Het meisje en koningin van de onderwereld, ontvankelijke vrouw en dochter van haar moeder

De godin Persephone is het bekendst door haar ontvoering door Hades naar de onderwereld. Ze werd op twee manieren vereerd: Als Kore of het meisje, en als koningin van de onderwereld. Deze dualiteit vinden we ook terug in het archetypische patroon. Vrouwen kunnen door Kore, het meisje of de koningin van de onderwereld beïnvloed worden. Persephone was de dochter van Demeter en werd als bloemenplukkend meisje ontvoerd door Hades en meegenomen naar de onderwereld om de vrouw van Hades te worden. Demeter zorgde er uiteindelijk voor dat Persephone een deel van het jaar weer bij haar was en een deel bij Hades. Als Kore is een Perephone-vrouw erg kneedbaar en ontvankelijk, ze gedraagt zich onbewust zoals de ander wil. Ze heeft het vermogen om open en flexibel te zijn. Ze kan zich goed inleven in een ander.
Na de ontvoering door Hades werd ze de koningin van de onderwereld. Als koningin en gids van de onderwereld vertegenwoordigt Persephone het vermogen om heen en weer te reizen tussen de met het ik verbonden werkelijkheid van de ‘echte’ wereld en de onbewuste of archetypische werkelijkheid van de diepere lagen van de psyche. Ze kan beide niveaus in haar leven integreren en als gids functioneren voor anderen. De tijd in de onderwereld kan worden gezien als de winter. Persephone keert in de lente weer terug naar de aarde. Ze vertegenwoordigt voor een vrouw jeugdigheid, vitaliteit en de mogelijkheid om te groeien. Vrouwen in wie Persephone actief is, kunnen hun hele leven jong van geest blijven en voortdurend openstaan voor vernieuwing.
Om Persephone te activeren, moet iemand allereerst gaan inzien dat ontvankelijk, open en flexibel een positieve uitwerking kan hebben. 
Ingr.: Sheabutter, jojoba, limoen, mirre, sandelhout, geranium.
Edelsteen: maansteen.

    29-09-2015 00:00