20/11/2015
Heb je weleens van de Moringaboom gehoord? Ze noemen het ook wel de wonderboom, en terecht. Jaren geleden, ik denk al zo’n 10 jaar, kwam ik voor het eerst op het spoor van de Moringa. Er was wel veel te vinden over de kwaliteiten van de plant en over zijn fabelachtige groeikracht van wel 30 cm. per maand onder optimale omstandigheden. Dus ik dacht, wat zou het mooi zijn als je zelf zo’n boom(pje) kunt kweken!

Maar toen ik doorklikte op zaden bestellen kwam ik nergens uit. Die bleken niet verkrijgbaar. Buitenlandse website…Na dat een tijdje geprobeerd te hebben gaf ik het op en vergat het.
Onlangs kwam ik er toch weer bij terecht in een zoektocht naar andere dingen. Dit keer had ik meer geluk, er was zelfs een heuse moringakwekerij, en nog biologisch ook. Dat had tot gevolg dat ik poeder bij hen kon bestellen EN twee heuse moringaboompjes, en we kregen nog een kleintje cadeau ook! Ook de zaden heb ik gekocht en mee naar huis genomen en inmiddels staan er vier piepkleine plantjes boven de grond. Gelukkig heb ik vloerverwarming, want tegen koude en tocht kunnen ze niet.

Bovendien kwam ik er achter dat onze tuinman Casper al sinds 2 jaar een aantal moringaboompjes in de kas en buiten heeft staan, gekregen van zijn Ierse vrienden! En daar had hij nooit iets van gezegd! Wist ook niet precies wat hij er mee moest….nou, ik weet het wel hoor…..

Van Moringa wordt gezegd dat het de meest veelzijdige boom ter wereld is. Je kunt hem gebruiken als voeding en zuivering van het lichaam omdat hij een antibacteriële werking op het lichaam heeft. Ook vervuild water kan hij zuiveren.

Moringa bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt van je geboorte tot op hoge leeftijd. Er is geen boom of plant die zoveel voedingsstoffen bevat en zoveel gezondheidsvoordelen biedt. Moringa werkt ook goed voor dieren en bestrijdt stressverschijnselen bij mens en dier. Er worden zelfs spirituele krachten aan toegeschreven in het boek van Thorsten Weiss over Moringa.

Je kunt de gedroogde bladeren gebruiken als poeder en vers door je eten. Je kunt er ook thee van zetten. Ook de wortels zijn eetbaar, maar dan ben je meteen je boom kwijt.

Het is al wetenschappelijk bewezen….er is geen andere plant ter wereld met zoveel vitaminen, mineralen, eiwitten, aminozuren, anti-oxidanten, voedingsvezels en ontstekings-remmende stoffen! Hij bevat 2 x zoveel proteïnes als soja, 7 x zoveel vit. C als sinaasappels, 4 x zoveel vit. A als wortelen, 3 x zoveel ijzer als spinazie, 4 x zoveel calcium als melk, 3 x zoveel kalium als bananen, een hoog gehalte aan de gezondheid ondersteunende Omega 3 vetzuren, onovertroffen concentraties aan zeatine en salvestrol en de hoogste concentratie aan chlorofyl van alle tot nu toe onderzochte planten! Je kweekt als het ware multivitamines in je eigen vensterbank of achtertuin, want moringa bevat vit A, vit B 1, 2 en 3, vit. C, calcium, koper, chroom, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, potassium, eiwit en zink!En dit is nog niet alles hoor, maar het is te veel om op te noemen.

Als je de plant gebruikt, gedroogd of vers krijg je meer energie en uithoudingsvermogen, je blessures genezen sneller, je bloedsuikerspiegel wordt stabieler, je wordt geestelijk scherper en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook brengt hij balans op elk vlak, mentaal, emotioneel en fysiek!

Dus in de nabije toekomst kun je bij ons ook moringapoeder kopen en zaden om zelf te zaaien…je krijgt binnenkort 2 zaden cadeau, met gebruiksaanwijzing, als je een bestelling bij de eigentijdse winkel, onze webwinkel doet, zodat je je eigen moringaboompje kunt kweken. Houdt onze seizoensnieuwsbrief in de gaten voor de startdatum. (Inschrijven voor de nieuwsbrief kan via de homepage en een email naar nieuwsbrief@eigentijdsewinkel.eu)

En mocht je ’s zomers naar Ecolonie komen voor een heerlijke vakantie dan zijn er waarschijnlijk ook al kleine boompjes te koop, en ook het boek van Thorsten Weiss, vol met wetenswaardigheden en recepten!